Als statiegeld werkt voor plastic flessen, waarom dan niet voor bouwhekken? Dat is precies wat ze bij het Utrechtse bedrijf Groene Bouwhekken dachten. En dus voeren ze die ‘borg’ meteen in.
Waar statiegeld bij plastic flessen leidt tot minder zwerfafval, dient statiegeld op bouwhekken een ander doel. Het moet ervoor zorgen dat bouwers – jij dus – er zuiniger mee omgaan. Het principe is geen nieuw fenomeen in de bouw. Zo fungeert de Europallet als ruilmiddel, maar zijn er geen pallets beschikbaar die retour kunnen dan wordt een borg gerekend. Lees statiegeld.
Tekst loopt door onder de foto.
Zo wordt een bouwhek van Groene Bouwhekken gemaakt.
Zuiniger
Groene Bouwhekken start direct met het heffen van statiegeld op de bouwomheining die ze verkopen. “We verhuren liever, maar op deze manier motiveren we ook de klanten die willen kopen om de hekken na gebruik bij ons terug te brengen”, zegt Robbert de Vries. “Belangrijk, want wij hebben alle materialen op voorraad om hekken te repareren als dat nodig is. Zo voorkom je dat een hek onnodig in een container belandt. Bovendien gaat de klant er zuiniger mee om.”