fbpx Ga naar hoofdinhoud

Vernieuwde GPI; dit is waarom

Werk je voor een aannemer en ga je de bouwplaats op? Dan kom je hem wellicht tegen: de verbeterde Generieke Poortinstructie (GPI). De vernieuwde veiligheidsinstructie is praktijkgerichter en biedt meer keuzevrijheid. Waarom dat hard nodig is, legt Werner van Eck uit.

Op de bouwplaats komen veel onveilige situaties voor. Te veel. Soms met zeer ernstige gevolgen. Door allemaal de GPI te doen en samen over veiligheid te praten, wordt het veiligheidsbewustzijn vergroot en daarmee de kans op ongevallen verkleind. Die Generieke Poortinstructie is sinds 1 april 2019 verplicht op alle bouwplaatsen in Nederland. Althans, op die van de bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) aangesloten bouw-, utiliteits-, infra- en installatiebedrijven. Inmiddels zijn ongeveer 400.000 GPI-certificaten behaald. Meer dan 37.500 bedrijven – inclusief zzp’ers – zetten de poortinstructie inmiddels in.

Beter uitleggen

Alleen wordt nog niet iedereen op de bouwplaats aangesproken de GPI te doen en komt mede hierdoor het gesprek over veiligheid nog niet overal op gang. “Een oorzaak is dat het belang van de veiligheidsinstructie nog niet bij iedereen helder is”, zegt Werner van Eck, lid Kerngroep GCVB en voorzitter van de Waarborgcommissie GPI. “Dat moeten we dus beter uitleggen. Daarnaast zien we dat het oordeel over de GPI vermoedelijk is gebaseerd op de eerste versie. Sindsdien is de instructie met de input van duizenden gebruikers sterk verbeterd; is meer op de praktijk gericht.”

Vernieuwde GPI

De GPI 4.0 is praktijkgericht en bevat ongeveer 45 korte video’s met te beoordelen praktijksituaties. En nog eens 45 filmpjes met feedback hierop. Deze video’s zijn op verschillende (bouw)locaties gefilmd. Ook op onderhoudslocaties bijvoorbeeld. De belangrijkste verbeteringen zijn:

  • GPI eerder gedaan? Dan kan de basisveiligheidsinstructie deels worden overgeslagen.
  • Toets-vragen over praktijksituaties.
  • Praktijkonderwerpen die de kandidaat zélf kan kiezen en passen bij hun situatie.
  • 90 Video’s van praktijksituaties om te beoordelen en feedback.
  • Meningen van collega’s zijn zichtbaar.
  • Meer toetsen op bewust veilig werken met multiple response.
  • Oog voor ‘soft skills’ met o.a. elkaar aanspreken, ingrijpen en anderstaligen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.

Boels verhuurt hybride hoogwerker

4-kanaals handzender voor toegangen en opritten

De klad zit erin bij de zonnepanelen

Waarom heb ik een website nodig?

Siegenia raamventilatorrooster

BpfBOUW verhoogt pensioenen niet