fbpx Ga naar hoofdinhoud

Warmtebeeld, wat is dat eigenlijk?

Foto: Dantuma-Wegkamp

Warmtebeeldcamera’s zijn het geheime wapen van de bouw- en installatiesector. Met de technologie maakt je problemen zichtbaar die voor het blote oog verborgen blijven. Maar wat is warmtebeeld eigenlijk?

In het jaar 1800 stond de Duits-Britse astronoom Sir William Herschel voor een raadsel. Als je licht kunt zien, waarom warmte dan niet? Hij kwam met de theorie dat lichtstralen ook warmte vervoerden. Tijdens een experiment waarbij hij met een glazen prisma een lichtstraal splitste, ontdekte Herschel dat verschillende kleuren licht verschillende temperaturen hebben. Het duurde daarna nog honderd jaar totdat elektromagnetische straling formeel werd ontdekt.

Warmtebeeld op smartphone

Professionele warmtebeeldcamera’s zijn heel lang extreem dure, zware apparaten geweest. Caterpillar verhielp dit probleem in 2016 met de introductie van de Cat S60. De eerste smartphone met geïntegreerde FLIR-warmtebeeldcamera. Wat FLIR betekent? De afkorting staat voor forward looking infrared en werd ontwikkeld voor het Amerikaanse leger. Het is gebaseerd op de detectie van infraroodstralen.

Lees ook: Warmtebeeldcamera in je broekzak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.

FUN: Meesterlijke Makita Muziek

Gemier met aansluitingen

Tv-serie: De bouw maakt het

Brandwerende scheidingsmuur?

Eskeetroom

Deur deskundigen onthuld