fbpx Ga naar hoofdinhoud

Slimme energieschakelaar

Foto: EcoSoft

Ben jij of je klant op zoek naar een manier om de energieprijzen zo laag mogelijk te houden? EcoSoft Energy levert de EcoSwitch. De slimme energieschakelaar, bedoeld voor tussen het stopcontact en het apparaat, schakelt die laatste in als de stroom het goedkoopst is.

Groene stroom; er is steeds vaker een overschot aan. Wat maakt dat het gedurende een aantal uren erg goedkoop is. Met de EcoSwitch kun je daar handig gebruik van maken. De energieschakelaar haalt namelijk energieprijzen via WiFi van het internet en zet grote stroomverbruikers pas bij lage prijzen aan.

Tijdsblokken

Het bedrijf achter het product – EcoSoft Energy – krijgt de stroomtarieven van handelsplatform APX en weet 24 uur van tevoren de elektriciteitsprijzen in blokken van een uur. Op een online dashboard kun je vervolgens instellen tijdens welke uren en hoe lang de EcoSwitch ingeschakeld mag zijn. Afgaand op die wensen zoekt de software dan de tijdsblokken op waarop het apparaat het goedkoopst kan worden gebruikt.

Welke apparaten?

Voor welke apparaten de slimme energieschakelaar geschikt is? Op dit moment vooral voor apparaten waarbij het niet veel uitmaakt of ze tijdelijk niet aanstaan. Met name aan/uit-apparaten; geen varianten die in deellast kunnen werken. Denk aan een vijverpomp of een pomp of verwarmingselement van een zoetwateraquarium. Een keukenboiler aansluiten op zo’n schakelaar kan ook. Maar dan moet je wel weten hoe lang het duurt voordat die is opgeladen. Als die kennis er is, kan je in het dashboard aangeven hoe lang er moet worden geladen.

Dynamische tarieven

De EcoSwitch komt in twee uitvoeringen: voor maximaal 16 of maximaal 10 Ampère. Om er gebruik van te kunnen maken is een contract nodig bij een energieleverancier die werkt met dynamische tarieven. Dat aantal is momenteel nog beperkt. EnergyZero, Frank Energie, NieuweStroom, easyEnergy en Tibber zijn de bekendste. Weet wel dat zodra de Energiewet in werking treedt alle leveranciers met meer dan 200.000 klanten verplicht zo’n leveringsovereenkomst met dynamische prijzen moeten aanbieden.

Lees ook: Energie uit een schutting.
Lees ook: Zo kun je gas besparen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.

Verdedigingssysteem tegen waterlekkage

Vensterbank van oud dakraamhout

Schuimbeton met hoge isolatiewaarde

Poraboard: schuimglas afbouwplaat

Langnek DSL800ZU: soepele gladmaker

Wandpanelen van SPC