Ga naar hoofdinhoud

Allrounder in beeld: Frans Lukassen

De flexibiliteit geeft volgens Frans Lukassen sjeu aan het zelfstandig ondernemer zijn. Foto: Herbert Wiggerman

Keuken-, trap-, badkamer- en wc-renovaties, timmerwerk, behangen, schilderen, binnendeuren afhangen. Allrounder Frans Lukassen (48) doet het allemaal. Maar zijn bouwhart gaat nog sneller kloppen van een zolderverbouwing. “Dat zijn ruimtes met zo veel mogelijkheden. Als ik die onder handen heb genomen, ben ik echt trots.”

Waarom voor jezelf begonnen?

19 jaar geleden was dat. Een memorabel moment. Mijn eerste officiële werkdag bij Lukassen Klus & Servicediensten was ook de dag waarop mijn tweede dochter werd geboren. Je snapt wel dat de klant even moest wachten. Werken onder een baas – als betontimmerman – ging nooit naar mijn zin. Uren en centen, daar draaide het allemaal om. Nu kan ik dingen maken waar de klant echt blij mee is, met hem meedenken en wat extra’s doen. Die flexibiliteit – allrounder zijn, speelt daarbij mee – geeft sjeu aan het zelfstandig ondernemer zijn.

Grootste uitdaging?

Alleen werken is lastiger als je ouder wordt. Gipsplaten tillen gaat lang niet meer zo soepel. Maar waar een wil is… Ik bedenk trucjes om alles zelf te kunnen blijven doen. Het werk is er niet naar om iemand een dag in te huren. Grootste deel van de tijd loopt hij in de weg. Gezondheid is sowieso een ding. Ik heb een hernia gehad. Dat heeft wat kopzorgen gebracht. Toch ga je door. Je móet. Je hebt een grote verantwoordelijkheid naar je gezin toe. En de vrijheid om het een dag rustig aan te doen.

Ik sta voor

Maximale klanttevredenheid. Dat begint al met het opmaken van de offerte. Daarvoor ga ik bij de mensen langs. Je moet zien wie je voor je hebt. Voelen of het past. Ik hoor ideeën aan en speelt daar op in. In mijn ogen kan alles; ik vind als allrounder de weg wel. Duidelijk communiceren, is ook een belangrijke. Zo geef ik altijd een indicatie van het startmoment, met een maand uitloop. Als op een klus dan extra werk ontstaat, stel je niemand teleur. Het vergt wel wat plantalent.

‘Alles kan. Ik vind de weg wel.’

Frans Lukassen

Mooiste ooit gemaakt?

Alle zolderverbouwingen zijn gaaf om te maken. Omdat elke zolder uniek is. Met flink wat kastruimte, vides voor slaapplekken of een strakke dakkapel aftimmering. Ik wordt ook vaak gevraagd voor het oplossen van prutswerk. Vóór de jaren negentig werd er goed gebouwd, veel netter ook. Tegenwoordig is het dikwijls een geldkwestie: het werk moet binnen een bepaalde tijd gebeuren. Met bedroevende resultaten.

Favoriet gereedschap

De cirkelzaag, accu-tol en stofzuiger. Ik ben overigens niet vies van huur. Voor kunststof leidingen bijvoorbeeld heb je speciale tangen nodig. Voor de paar keer dat ik dat om handen heb, ga ik die niet kopen. Een miskoop heb ik nooit gedaan. Wel is een keer al het dure elektrische gereedschap uit mijn bus gestolen. Een strop van jewelste.

Privé

Mijn gezin gaat voor alles. Waar mijn dochters van 19 en 20 jaar corona kregen, ontsprongen mijn vrouw en 17-jarige zoon de dans. Afgezien van het feit dat ik daardoor drie keer in quarantaine moest, wilde ik er op die momenten gewoon voor ze zijn. Ik heb een maand niet gewerkt. Ik kan dag en nacht ‘aan de klus’, maar heb om mij heen gezien dat het zo afgelopen kan zijn. Daarom moet je ook genieten.

Wil je ook een keer in beeld? Stuur een mail!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.

In beeld: passievolle hoogvlieger

Keurmerk kan verschil maken

Kwaliteit aantonen? Dit is een manier

Betonnen fundering aanbrengen

Vakman of -vrouw? Zo bewijs je dat

Materiaalschaarste: Tip 3