fbpx Ga naar hoofdinhoud

Lichtbrenger in beeld: Theo Verwoert

Theo Verwoert heeft zich gespecialiseerd in daglichtoplossingen. Foto: Herbert Wiggerman

Theo Verwoert (59) werkt al 44 jaar in de bouw, waarvan bijna de helft als zzp’er. Zich druk maken over zijn werk als ‘lichtbrenger’ doet hij allang niet meer. Zelfs niet in coronatijd. Zijn lijf is een ander verhaal. Dat moet fit blijven, want het is een zwaar beroep.

Waarom voor jezelf begonnen?

Werken voor een baas ging steeds meer tegenstaan. Het was aanstampen en meters maken, het werk voor de spoorwegen. Een opdrachtgever zag je nooit. In 2000 begon ik mijn eigen bedrijf: Bouwservice Theo Verwoert. Nu pak ik de mooie klussen er uit en heb direct contact met de klant. Er zitten geen fouten in het opgemaakte werk, dat een ander eerst deed. Ik doe alles zelf.

Werkzaamheden

In het begin pakte ik alle klussen aan, van fundering tot nok. Maar daar had ik vaak andere zzp’ers bij nodig, stukadoors en elektriciens. Die handjes zijn amper nog te krijgen. Ik kan het allround werk niet meer waarmaken bij de klant. Daarom heb ik me gespecialiseerd in daglichtoplossingen: het plaatsen van dakkapellen, dakramen en dakserres van de merken Velux, BASkapel en LUXboX. Noem me een lichtbrenger. Dit werk kun je met z’n tweeën doen. Een vaste kracht helpt me en ik hem.

Grootste uitdaging?

Fit blijven. Werken in de bouw is topsport. Lichamelijk piept en kraakt het soms. Niet zo gek: ik ben al vanaf mijn zestiende in touw. Toch heb ik een aanbod van een kantoorbaan – ik ben ook EPA-adviseur – afgeslagen. Ik wil met mijn handen werken. Bovendien is dit een heel dankbaar beroep. Zeker in deze tijd, waarbij veel mensen thuis op schaarsverlichte zolders werken. De door mij geplaatste dakkapel maakt dan een groot verschil.

‘Werken in de bouw is topsport’

Theo Verwoert

Favoriet gereedschap

Mijn reciprozaag op accu. Als ik die bij me heb, ben ik helemaal gelukkig. Uitsparingen voor daglichtsystemen maken, kan ook met een ketting- of cirkelzaag. Maar omdat in daken veel steenwol zit, loop je snel vast. Het korte blad van de reciprozaag glijdt er gewoon doorheen.

Waar ben je benieuwd naar?

Hoe het over twee jaar is. De coronasteun van de overheid moet toch terugbetaald worden. Eén op de drie huishoudens gaat het moeilijk krijgen, is de verwachting. Dat raakt mij dan ook; de hand gaat op de knip. In tegenstelling tot nu. Mensen laten juist wat aan hun huis doen. Sinds de coronacrisis barst ik van het werk als lichtbrenger. In het begin was het spannend, want Velux komt uit Denemarken en dat land ging als eerste op slot. Het aanbod stokte even. Sindsdien heb ik het alleen maar drukker gekregen. Hopelijk blijft dat zo tot aan mijn pensioen.

Hobby’s

Ik heb altijd gevoetbald en eerste elftallen getraind. Tot acht jaar geleden. Het spelletje boeit me nog steeds hoor, maar ik wilde meer tijd voor mezelf. Het plan was om zeven weken per jaar te spenderen in ons huisje in Turkije. Ik red er maximaal vier. Mijn werk hè. Wel wandel ik veel om mijn lijf soepel te houden.

Privé

Veertig jaar ben ik al samen met mijn vriendin Hennie. We wonen in Zeist. Onze zoon Dennis (29) is de deur al uit.

Wil je ook een keer in beeld? Stuur een mail!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.

De klad zit erin bij de zonnepanelen

Waarom heb ik een website nodig?

BpfBOUW verhoogt pensioenen niet

Veiligheid in de bouwsector

Kleintje Zonnewarmte bundelt kennis

Zakelijke mobiliteit baart zorgen