fbpx Ga naar hoofdinhoud

Renoveerder in beeld: Hans van Gils

Hans van Gils was allround, maar doet nu uitsluitend renovatiewerk. Foto: Peter Roek

Hans van Gils (54) hing in 2005 zijn goedbetaalde baan met dito secundaire arbeidsvoorwaarden aan de wilgen. Van de bouw zelf nam hij geen afscheid: de projectleider werd zelfstandig renoveerder. Een wijs besluit.

Waarom voor jezelf begonnen?

Ik heb jaren in loondienst gewerkt. Maar dan ook echt járen. Vanaf mijn achttiende, meteen vanuit school, heb ik zeven jaar werkervaring opgedaan in de bouw en elektrotechniek. Om daarna ruim veertien jaar werkzaam te zijn geweest als projectleider in diezelfde sectoren. Tot het veertigersdilemma de kop op stak: wil ik dit blijven doen tot aan mijn pensioen? Het begon te knagen. Ik nam honderd snipperdagen op om een plan te maken. Met mijn bedrijf Renovatiebouwklus als resultaat.

Werkzaamheden

In eerste instantie had ik een allround klusbedrijf. Ik kon met mijn elektrotechnische en bouwkundige opleiding immers alle kanten op. In de tussentijd behaalde ik het Vakdiploma Aannemer Burgerlijke- en Utiliteitsbouw en werd ik BouwGarant gecertificeerd. Dat laatste om klanten de zekerheid te geven dat zij een ervaren vakman inschakelen. Eén die zijn zaken op orde heeft. Inmiddels ben ik renoveerder; doe ik uitsluitend renovatiewerk. Waarvan het grootste deel het plaatsen van Velux en BASkapel daglichtsystemen. Zulke sterke merken; daar kan ik mijn jaar gemakkelijk mee vullen.

Het zzp’er-zijn bevalt?

Het is een illusie om te denken dat je als zzp’er in veertig uur de kost kunt verdienen. Daar staat echter een grote mate van vrijheid tegenover. Ik ben meer dan ooit vrij om te doen en te laten wat ik wil. Pik de projecten eruit die ik echt leuk vind om te maken. En lever je goed werk, dan mag je terugkomen. Ik heb nog nooit hoeven bedelen om werk.

‘Bedelen om werk? Nog nooit hoeven doen’

Hans van Gils

Favoriet gereedschap

Van al het gereedschap in mijn bus – met een inhoud van twaalf kubieke meter behoorlijk veel – kan ik niet zonder de Fein Multimaster. Een geweldig apparaat, met van die rustige bewegingen. Je kunt er de gekste dingen mee doen, zoals vierkante gaten zagen. Ik zweer erbij.

Waar kun je niet tegen?

Onterechte kritiek. Klanten die bijvoorbeeld op hoge poten beweren dat hun badkamerverstopping mijn schuld is. En dan vooral de manier waarop. Vroeger reageerde ik heel fel, nu tel ik eerst tot tien. Bovendien pak ik altijd de telefoon. Een mailtje is al snel op een andere manier te interpreteren. Dan blijft de onduidelijkheid bestaan of erger, loopt de irritatie verder op. Persoonlijk contact is het beste en sowieso heel erg belangrijk in dit vak.

Hobby’s

Sportduiken. Het liefst vroeg in de ochtend, in de Oosterschelde. Met afsluitend een potje koken aan de waterkant. Duiken is heel inspannend, maar de routine maakt dat het ontspant. Op het moment dat ik in het water lig, komt er rust over me heen. Het is daar beneden een heel andere wereld.

Privé

Ik woon met mijn vriendin Rosette in Wernhout. We hebben geen kinderen. Met haar twee zonen uit een eerdere relatie heb ik wel heel goed contact.

Wil je ook een keer in beeld? Stuur een mail!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.

Gigplan: collega’s én klussen zoeken met één app

Mis het niet! Online kennissessie Wkb

De bus inbreker tegenwerken, doe je zo

Interieurschilder: elke dag een feestje

Planning en organiseren

Elektrisch rijden, zo zit het