Ga naar hoofdinhoud

Schilder in beeld: Gerrit Zaaijer

Buitenschilderwerk is helemaal Gerrit Zaaijers ding. Foto: Herbert Wiggerman

Zzp’er Gerrit Zaaijer (59) is schilder in hart en nieren. Levert vakwerk, zorgt dat klanten geen last van hem hebben en wordt blij van een pas geverfd kozijn. Eén ding is echter belangrijker: zijn gezin.

Waarom voor jezelf begonnen?

De vrijheid lonkte. Ik wilde mijn eigen tijd kunnen indelen en kunnen omgaan met klanten zoals ik dat wilde. Niet volgens een bepaald protocol als bij de schildersbedrijven waar ik werkte. Het opzetten van een eigen schildersbedrijf strandde op de enorme hoeveelheid eisen. Dus werd ik zzp’er, in 1997. Eerst onder de vlag van De Klussenier, later als Klus- & Onderhoudsbedrijf Gerrit Zaaijer.

Werkzaamheden

Buitenschilderwerk is helemaal mijn ding. Als schilder ben je altijd aan het opbouwen. Dat is het mooiste aan het vak. Een lik verf doet vaak al wonderen. Ik word blij van een kozijn dat me tegemoet glimt. Daarnaast doe ik schilder gerelateerde klusjes, zoals houtrotreparaties. In de winterperiode verruil ik de kwast voor kleine badkamerrenovaties en wc-aanpassingen.

Grootste uitdaging?

Aan het werk blijven. Al kost me dat geen enkele moeite. Sinds ik voor mezelf begon, heb ik het misschien twee maanden moeilijk gehad. Zelfs deze zomer is al volgeboekt. Ongekend, voor het eerst moet ik een andere zzp’er inhuren. De succesformule om je staande te houden? Beleefd zijn tegen klanten én netjes werken. De klant moet geen last van jou of je spullen hebben.

‘Ik word blij van een glimmend kozijn.’

Gerrit Zaaijer

Beste investering ooit?

Mijn steigermateriaal. Vroeger werkte ik alleen met ladders, maar dat was altijd geklooi. Een val van een meter of vier zette me aan het denken: het moet makkelijker en veiliger. Met een steiger dus. Zonder kan ik niet meer. Helemaal nu ik wat ouder ben, ga ik voorzichtiger te werk.

Waar kun je niet tegen?

Klanten die me onder druk zetten, irriteren me mateloos. Die als ze bellen voor een klus, het liefst zien dat ik meteen voor ze aan de slag ga. Maar zo werkt het niet. Ik heb de verantwoordelijkheid naar andere klanten. Moet het werk liever vandaag dan morgen worden gedaan, houd ik de boot af. Datzelfde geldt voor mensen die vragen of het voor een klein prijsje kan. Dan ga je écht voorbij aan het vakwerk dat ik lever.

Hobby’s

Ik ben assistent-trainer bij de jeugd van voetbalvereniging F.C Lienden. Mijn twee voetballende zoons hebben me aangestoken met de voetbalgekte. Tot op zekere hoogte dan hè. Ook rommel ik graag in de tuin. En ben ik tropische vissen-fanaat. In de woonkamer staat een flink aquarium. Urenlang kan ik naar die beestjes kijken.

Privé

De klant is belangrijk, maar mijn gezin komt op de eerste plaats. Ik heb een complexe scheiding achter de rug, alweer jaren geleden. Met als gevolg dat ik mijn kinderen uit dat huwelijk niet meer zie. Dat nooit mee! Het thuisfront in Ommeren – echtgenote Agnieszka en zonen John (15) en Alex (11) – is mijn alles. Mijn werktijden zijn aangepast op het gezin en werk ik in de buurt, dan eten we tussen de middag samen.

Wil je ook een keer in beeld? Stuur een mail!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.

In beeld: passievolle hoogvlieger

Keurmerk kan verschil maken

Kwaliteit aantonen? Dit is een manier

Betonnen fundering aanbrengen

Vakman of -vrouw? Zo bewijs je dat

Materiaalschaarste: Tip 3