fbpx Ga naar hoofdinhoud

Blijf haast de baas!

Meerdere klanten die je snel wilt helpen? Maak een weekplanning.

Opdrachten uitvoeren, vraagt aandacht en (doorloop)tijd. Niet elke klant heeft daar weet van of begrip voor. Een klus moet vaak snel klaar zijn. Maar kwaliteit en haast zijn een slecht koppel. Zo ga je daar het beste mee om.

“Wanneer ben je klaar?” of “Kan het niet wat sneller?” zijn veelgehoorde vragen die aan de orde komen voor en/of tijdens de uitvoering van een opdracht. Is een beslissing over een verbouwing of een aanpassing eenmaal genomen, dan wil de klant dat snel gerealiseerd zien.
Ook jij hebt je vast wel eens laten verleiden om hier en daar wat water bij de wijn te doen. Om vervolgens bij de oplevering een aantal zaken onder je neus gewreven te krijgen, die een klant door het haastgedrag eigenlijk zelf heeft veroorzaakt.

Haast

Haast en kwaliteit gaan gewoon niet goed samen. Zorg er daarom voor dat je je huiswerk goed hebt gemaakt en een stevig gefundeerd antwoord hebt op een mogelijke aansporing tot haast. Uitvoering vraagt immers om zorgvuldigheid.

Snel, sneller, snelst…

10 tips om haast de baas te blijven:

1. Opleverdatum

Wat is de wens van de klant en wat past binnen jouw mogelijkheden? Zijn die twee te combineren? Als dat botst, moet je overwegen om de klus niet aan te nemen. Of, in goed overleg – omkleed met redenen – uit te stellen naar een andere (haalbare) startdatum.

2. Planning

Om te weten waar je over praat, is een planning een goed hulpmiddel. De doorlooptijd van een opdracht wordt inzichtelijk, mogelijke knelpunten komen aan het licht en de inzetbaarheid van onderaannemers en materiaalleveranciers wordt duidelijk.

3. Weekindeling

Je hebt meer klanten die je tevreden wilt stellen en die je snel wilt helpen. Toch kun je niet even weglopen van de onderhanden klus. Maak in je agenda vaste ruimte voor een kleine klus, bijvoorbeeld door daar elke vrijdagmiddag voor te reserveren. Laat de ‘grotere’ klant die werkwijze vooraf wel weten.

4. Materialen

Niet alle materialen zijn snel leverbaar. Stem daar je planning op af. Breng dat ook in het overleg in. Wellicht kun je stagnatie voorkomen door later te beginnen. Een mogelijkheid is om een vervangend materiaal van dezelfde kwaliteit te nemen, na overleg met de opdrachtgever.

5. Onderaannemers

Het vorige punt heeft ook betrekking op het inzetten van onderaannemers voor deel- of gespecialiseerde werkzaamheden.

6. Praktische technische punten

Houd rekening met droog- en verhardingstijden of anderszins. Doe daar geen concessies aan! Dat kan namelijk ten koste gaan van de te leveren kwaliteit. Haast werkt in je nadeel.

7. Beschikbare werkruimte

Is de werkruimte slechts voor korte tijd beschikbaar? Pak de klus dan aan in bijvoorbeeld deelopdrachten, passend binnen de beschikbare tijd. In alle andere gevallen moet met de klant worden gekeken naar een andere starttijd.

8. Klant levert materialen

Een extra aandachtspunt voor beschikbaarheid en kwaliteit. Sluit is dat geval (schriftelijk) een mogelijke stagnatie voor niet op tijd opleveren uit, alsmede voor te leveren kwaliteit. Neem geen risico.

9. Vakantieperiode

Wat doe je als er in de uitvoeringstijd ook nog een vakantieperiode valt van jezelf of van de opdrachtgever? Maak daar duidelijke, liefst schriftelijke afspraken over.

10. Risico op minder kwaliteit

Bovenal moet je de te leveren kwaliteit steeds voor ogen houden. Laat je niet verleiden om er een haastklus van te maken. Bij oplevering zou zich dat wel eens tegen je kunnen keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.

Tijd managen kun je leren: 7 tips

De klad zit erin bij de zonnepanelen

Waarom heb ik een website nodig?

BpfBOUW verhoogt pensioenen niet

Veiligheid in de bouwsector

Kleintje Zonnewarmte bundelt kennis