Het waterzijdig inregelen van een cv-installatie is één van de eerste slimme stappen op weg naar verduurzaming. Het bespaart energie en vermindert daarmee de CO₂-uitstoot. Hoe je die techniek correct uitvoert? Nou, zo dus.
Met waterzijdig inregelen verdeel je het water uit de cv-ketel gelijkmatig over de radiatoren. Ruimtes worden efficiënter verwarmd én de cv-pomp hoeft minder hard te werken. Goed voor het klimaat en voor de portemonnee van de klant. Want de relatief eenvoudige maatregel is snel terugverdiend.
Stappenplan
- Bepaal het geïnstalleerde vermogen van de radiatoren. Fabrikanten als Danfoss en IMI Hydronic Engineering hebben hier eigen apps voor.
- Bepaal het debiet per radiator met behulp van de app.
- Zet de instelbare ‘dynamische’ afsluiters op de juiste regelstand. De drukcompensatie waarborgt de volumestroom.
- Vul en ontlucht de cv-installatie goed en zorg dat de installatie op druk is.
- Zorg dat het systeemwater van goede kwaliteit is. Vuil- en luchtafscheiders zijn steeds vaker standaard toebehoren.
- Stel de cv-ketel af. Verlaag de aanvoertemperatuur. Schroef het vermogen terug op de benodigde capaciteit en laat de pomp terugtoeren.
Retourtemperatuur
Let op: de HR-ketel haalt het beste rendement wanneer de retourtemperatuur zo laag mogelijk is. Bij een ΔT waarbij de retourtemperatuur onder de circa 53˚C is, kan het toestel optimaal condenseren en kan de stooklijn zo energiezuinig mogelijk worden ingesteld. Een warmtepomp verlangt een constante ΔT voor het meest optimale rendement. Bedenk dat het verschil tussen aanvoer en retour bij een lage temperatuursysteem doorgaans 5-10˚C is, en dus een dubbele volumestroom nodig is voor het benodigde vermogen. Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de leidingdimensionering en de radiatoren.